Hoewel sommige mensen misschien wel vegetariër zouden wíllen zijn, blijft het voor velen toch moeilijk om hun biefstuk/frikadel/kipkluif te weerstaan. De oplossing: vlees dat gekweekt wordt uit cellen.
Het klinkt ideaal: zo vaak als je wilt vlees kunnen eten zonder dat er ook maar een dier voor hoeft te sterven. Het lijkt nog werkelijkheid te worden ook, nu traditionele vleesfabrikanten hun geld op de productie van kweekvlees inzetten.
Supermeat
Vlees produceren uit kippencellen: het Israëlische bedrijf Supermeat heeft een proces ontwikkeld waarmee het kan. Dit kweekvlees wordt gemaakt in een lab. Daar wordt uit een klein aantal kippencellen – verkregen door middel van een biopsie, dus zonder ook maar één dier te slachten – een enorme massa nieuwe cellen gekweekt. Over twee tot vijf jaar zou het vlees in de schappen kunnen liggen, schat Supermeat.
Ook voor ons
Nieuw is kweekvlees niet: vijf jaar geleden kwam de Nederlandse onderzoeker Mark Post al met een burger van vermenigvuldigde koeiencellen. Het moment dat we kweekvlees zelf kunnen consumeren lijkt echter steeds dichterbij te komen nu ook het Duitse bedrijf PHW, een van de grootste kippenvleesproducenten van Europa, met Supermeat in zee is gegaan. Ook het Amerikaanse bedrijf Hampton Creek, bekend om zijn plantaardige alternatieven voor onder meer ei en mayonaise, wil in 2018 starten met het verkopen van kippenvlees uit het lab.
Lijkt gekweekt vlees jou een goeie oplossing?
Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.
Bron De Standaard | Beeld Shutterstock
Meer Stijl & update

Het bericht Vlees eten zonder dat er een dier geslacht hoeft te worden: kweekvlees komt dichterbij verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend, sexy.